La pràctica de l’esport, com a tota activitat humana, requereix la utilització de recursos que poden generar un impacte ambiental. Això es fa més evident a grans esdeveniments esportius que mouen un volum important de practicants i espectadors.
Amb la participació d’uns 15.000 corredors, 1.200 voluntaris, la implicació de les institucions locals, del teixit associatiu i de més de trenta patrocinadors, la Mitja és un esdeveniment que es pot considerar, també, com una festa major de l’atletisme popular.
Però la Mitja no és, només, un esdeveniment esportiu sinó que engloba molts àmbits, socials, culturals, i de ciutat. En aquesta línia, fa 4 anys ens vàrem proposar caminar cap a un model més sostenible, volíem ser més respectuosos amb el medi ambient. Va ser per això que es va elaborar un Pla de Gestió Ambiental amb l’objectiu d’anar aplicant diferents mesures ambientals dins d’un esdeveniment esportiu tant important.
El principal objectiu del projecte era assolir i demostrar un efectiu comportament ambiental, coneixent, prevenint i minimitzant l’impacte que podia tenir l’esdeveniment a partir de la implantació d’un sistema de gestió ambiental.
Es tractava, doncs, d’unificar dos àmbits: Esport i Medi ambient.
La Mitja del 2.009 va servir per fer una anàlisi de la cursa en la seva preparació, execució i finalització, una radiografia inspirada en sistemes de gestió ambiental com l’EMAS juntament amb models de guia elaborats per la Diputació de Barcelona.
Amb les dades recollides ens vàrem proposar 5 línies d’actuació per la Mitja 2010 fins a consolidar 7 línies a la Mitja 2016.
Les set línies d’actuació i les seves corresponents accions són les següents:
1. Millorar la gestió dels residus generats en la totalitat de l’esdeveniment.
- Control del residus generats
- Implantació de recollida selectiva de dorsals al final de la cursa
- Instal·lació de Serveis sanitaris a la sortida i de contenidors de roba per a la recollida dels jerseis dels mateixos corredors.
- Instal·lació de contenidors en els avituallaments amb una “recistella” que focalitza i promou el llançament de les ampolles buides al contenidor. http://www.diba.es/web/esports/contenidors_brossa
- Aportació de contenidors de recollida selectiva a l’arribada al Palau Olímpic per a envasos, matèria orgànica, paper i cartró.
- Inscripcions via Web
- Implantació recollida selectiva per als espectadors de l’esdeveniment esportiu
- Nova imatge d’una Mitja que respecta el medi ambient
- Implicació d’un grup de voluntaris verds per informar a la gent sobre la recollida selectiva o altres dubtes
- Cartells informatius de Bones pràctiques
- Informar en tot moment de les mesures preses amb informació de conscienciació ambiental.
- Disminució de cartells
- Aplicació de criteris ambiental a la impremta segons els procediments dels sistema de gestió ambiental EMAS.
- Exposició sobre les diferències entre vehicles elèctrics i convencionals
- Utilització de vehicles elèctrics al llarg de la cursa per tal de promoure el Pla d’actuació per a la millora de la qualitat de l’aire implantat per la Generalitat reduint les molèsties de fum i sorolls a corredors i espectadors.
- Acords amb Renfe per a fomentar el transport públic: transport gratuït dins de l’àrea metropolitana de Barcelona.
- Difusió dels objectius i la metodologia del sistema de gestió.
- Centralització i control d’obsequis i materials a Roca Umbert
- Apartat medi ambient a la web de la mitja.
- Conferències de promoció de les mesures ambientals preses
- Publicacions mitjans de comunicació
- Responsabilitat social corporativa
- Fomentar la biodiversitat del Riu Congost i els seu vincle amb el territori.
- Creació d’un Vídeo promocional
El binomi esport i medi ambient han d’anar de la mà en projectes amb accions i estratègies cap a models més sostenibles, més respectuosos amb el medi ambient. Però, sempre, la idea és anar pas a pas i actuant amb sentit comú.
El corredor de la Mitja sap que ha d’entrenar constantment, que calen petits esforços diaris per arribar al objectiu que s’ha plantejat pel dia de la cursa. Nosaltres ens considerem un corredor més: treballem amb constància perquè, també, volem aconseguir el nostre objectiu el dia de la cursa: Una mitja més sostenible.
AJUDA’NS A ACONSEGUIR LA NOSTRA MILLOR MARCA!